Novosadski kamerni ansambl - Constantinus

Novosadski kamerni ansambl

Program:

  • Đorđe Marković – 2 studije za klavir
  • Đorđe Marković – 3 studije za flautu
  • Ljubomir Nikolić – Duel za harmoniku i kontrabas
  • Svetozar Nešić – Atto za klavir
  • Stanislava Gajić – Ave Maria
  • Stanislava Gajić – Odjeci Žutibora

Izvođači: Dunja Crnjanski – klavir; Lidija Knajp – flauta; Ljiljana Lišković – sopran; Dragan Mirković – harmonika; Milan Milanov – kontrabas.

Grupa kompozitora mlađe generacije iz Vojvodine je od 2012. godine zajednički nastupala više puta, najčešće u Novom Sadu, ali i u Beogradu, Subotici, Zrenjaninu, Šapcu i Sremskoj Mitrovici, u okviru projekata Savremena kompozicija u Vojvodini i Programa „2K+“ Zavoda za kulturu Vojvjodine. Kroz javne nastupe i muzička i notna izdanja, publici se svojim poststudijskim stvaralaštvom do sada predstavilo 14 autora mlađih od 40 godina.

Program „2K+“ realizuje se kao permanentni program koji se sastoji od više koncertnih nastupa godišnje, kompozitorskih radionica, predavanja, kao i nastupa savremenih umetnika iz oblasti elektronske muzike u „off programu“. Program 2K+ predstavlja se niškoj publici u okviru projekta Susreti koji realizuje Centar za unapređenje umetnosti i kulture Koncept iz Niša, uz podršku SOKOJa.

Kompozitori:

  • Đorđe Marković diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i završio osnovne studije kompozicije na Akademiji umetnosti u klasi profesora Zorana Mulića, a usavršavao se na masterklasovima kod Aleksandre Vrebalov, Ričarda Bereta, Dejvida Fenesija, Volfganga Hajnigera, Ditera Amana, Izabel Mundri i Klemensa Gadenštatera.Dobitnik je nagrade Fonda Rudolf Bruči Katedre za kompoziciju Akademije umetnosti u Novom Sadu (2012), a na konkursu koji je raspisala London Sinfonietta, njegov rad se našao među tri nagrađena od 355 prispelih iz celog sveta (2013).
  • Ljubomir Nikolić pohađao je studije kompozicije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Miroslava Štatkića, a diplomirao 2002, u klasi Rajka Maksimovića. Za solo pesmu Trijumf Venere dobio je prvu nagradu na pozivnom konkursu u okviru manifestacije Dani Josifa Marinkovića (Novi Bečej, 1997). Godine 2009. osvaja dve nagrade na Srpskom nacionalnom konkursu za udaračke instrumente koji je raspisao Nebojša Jovan Živković. Njegove značajne umetničke reference su i izvođenje Gudačkog kvarteta br. 2 – Strano telo u interpretaciji TAJJ kvarteta u Rimu 2012, odnosno premijerno izvođenje kompozicije za dva klavira Senke u Njujorku.
  • Svetozar Nešić diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Zorana Mulića, kompozicijom Simfonijeta za simfonijski orkestar. Njegova dela izvodili su hor Sveti Georgije, ansambl Studio 6, Novosadski duvački kvintet, gudački kvartet Lira i klavirski duo Ingmar, u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Mađarskoj, Jermeniji, Malti i Finskoj. Njegova kompozicija za solo marimbu Sonata za 30. Novembar, nagrađena je na Prvom srpskom nacionalnom takmičenju za kompoziciju za udaračke instrumente. Jedan je od autora muzike za mjuzikl Kočoperitis izvesne dame u pubertetu.
  • Stanislava Gajić je pohađala studije kompozicije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Miroslava Štatkića, a diplomirala u klasi prof. Zorana Mulića. Nagrađena poveljom Vasilije Mokranjac na FMU u Beogradu (2007), a na konkursu Donne in musica osvojila je prvu nagradu za kompoziciju Odjeci Žutibora. Njena dela osim u Srbiji, izvođena su u Nemačkoj, Engleskoj, Italiji, Argentini i USA. Asistent je na predmetima harmonija i kontrapunkt na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.