Đorđe Radevski - Constantinus

Đorđe Radevski

Rođen 23. maja 1998 u Nišu u porodici muzičara. Klavir je počeo da svira sa šest godina kada je upisao Muzičku školu u Nišu i od samog početka je bio veoma uspešan, pa već sa osam godina počinje da osvaja prve nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je nagrada i priznanja na mnogim takmičenjima u zemlji i inostranstvu:
Laureat i dobitnik I nagrade na Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“, Republičkom takmičenju u Beogradu, Međunarodnom takmičenju „Josip Slavenski“, Međunarodnom takmičenju mladih pijanista“ u Nišu. Takodje, osvojio je III i II mesto na „Međunarodnom takmičenju pijanista Veliki Učitelji, Ćustendil, Bugarska (kategorija do 20 godina), Specijalnu nagradu za najperspektivnijeg mladog pijanistu na „Međunarodnom takmičenju pijanista Veliki Učitelji, Ćustendil, Bugarska, III i I nagrada na 45. i 46. Međunarodnom takmičenju „Virtuosi Per Musica di pianoforte Ústí nad Labem”, Češka, III nagrada na “VI Međunarodnom takmičenju A.D.Artobolevskaya”, Moskva, Rusija, Specijalnu nagradu za izvođenje S.Rachmaninoff-e Etude Tableaux op.39, br.6 na „46. Međunarodnom takmičenju Virtuosi Per Musica di pianoforte Ústí nad Labem”, Češka, III mesto na Sedmom Međunarodnom pijanističkom takmičenju “Isidor Bajić”, Novi Sad, III nagrada na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista Vladimir Horowitz, Kijev, Ukrajna.

Đorđe je nastupao sa “Omladinskom Filharmonijom Pioneer” iz Sofije u Gradskoj kući u Nišu i sali “Bulgaria” u Sofiji, i tom prilikom izveo Haydn-ov Koncert za klavir i orkestar D-dur.
Isti koncert je izveo i prilikom učešća na “Međunarodnoj letnjoj pijanističkoj akademiji” na Porosu, Grčka, 2013. g. kada je izabran da nastupi sa atinskom “Sinfonijetom”, i kada je kao jedan od najboljih učesnika imao recital.

Imao je recital u Niškom simfonijskom orkestru i nastupio je uz pratnju Niškog simfonijskog orkestra u junu 2014. svirajući Mocartov koncert u d-molu.

Bio je nagrađen 2013. od strane fondacije za mlade talente Ministarstva za sport i obrazovanje Republike Srbije “Dositeja”. 2012.- 2013. i 2015.

Program

 • L.V.Bethoveen – Piano Sonata No.21 in C major, Op.53 „Waldstein“
  Allegro con brio
  Introduzione. Adagio molto – attacca
  Rondo. Allegretto moderato – Prestissimo
 • S.Rachmaninoff – Prelude No.5, op.32
 • A.Scriabin – Prelude No.2, op.13
 • F.Chopin – Etude No.11, op.25
 • R. Schuman Simfonijske etide op.13